CFD Analiz

  • Ücretsiz saha/veri merkezi keşfiniz yapılır.
  • İhtiyaçlarınıza uygun iklimlendirme türü ve ürünler belirlenir.
  • Detaylı raporunuz hazırlanır ve tarafınıza sunulur.

 

CFD Analiz

     CFD “Computational fluid dynamics” (Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği), temel olarak akışkan davranışının etkili olduğu problemlerin, sayısal metot ve algoritmalar ile bilgisayar üzerinde çözülerek analiz edildiği, akışkanlar mekaniğinin bir koludur. CFD ile geliştirilmiş modelleme programları sistem odası iklimlendirme sistemleri tasarımında da kullanılabilmektedir. Bu konuyla ilgili birçok farklı yazılım bulunmaktadır.

     En yaygın method şudur, çok sayıda (yüzlerce) sensör ve flowmeter Datacenter da homojen olarak konumlandırılır ve yaklaşık 3-4 gün analiz yapılır.Analiz sonuçları kayıt altına alınır ve işlenmeye başlar. İşlenmiş verilerden yola çıkarak, datacenter ısı yayılımı hakkında bilgi sahibi olabiliriz ve buna göre sistem odasının ısı haritasını çıkartırız. Çıkardığımız ısı haritasından yola çıkarak,

  • İklimlendirme cihazlarının tipinin seçilmesi
  • İklimlendirme cihazlarının konumlandırılması
  • İklimlendirme cihazlarının gücünün hesaplanması
  • Ortam izleme cihazlarının konumlandırılması

Gibi konularda fikir sahibi oluruz. Bu tespitleri yaptıktan sonra artık tasarım aşamasına geçebiliriz.

     Günümüzde bu işlemleri yapmadan da ısı haritası çıkarmamızı sağlayabilen simülasyon programları bulunmaktadır. Örneğin, 6SigmaRoom CFD gibi. Bu simülasyon programları neredeyse tüm iklimlendirme, server, storage üreticileri ile bağlantıda kalarak, yazılımlarını güncel tutarlar ve bu bilgiler ile data center ısı analizlerini yaparlar, ortaya tasarımsal sonuçlar çıkarırlar.

     Sonuç olarak, gün geçtikçe kabinet tipi sunucu sistemlerinin artması ve daha küçük alanlara daha çok sunucu sığdırılması, aynı alanda daha çok ısının açığa çıkmasına sebep olmaktadır. Ayrıca teknolojik gelişmeler sonucu, bant genişliklerinin ve işlemci hızlarının artması da bu ısının daha da artmasına sebep olmaktadır. Klasik sistem olarak adlandırılabilecek CRAC ve CRAH sistemleri halen daha yaygın olarak kullanılmasına rağmen uzun vadede enerji anlamında verimsiz kalmaktadırlar. Yeni kurulacak sistem odalarında diğer metotlarında incelenmesi, eğer belirli bir hacmin üstünde bir merkez olacaksa CFD analizin yapılarak tasarımın buna göre yapılması yerinde olacaktır. Ayrıca kurulacak sistemin mutlaka yedekli ve esnek bir yapıda olması da tasarım aşamasında göz önünde bulundurulmalıdır.